TINGHØJ – EGTVED

BOTILBUD

På den socialpsykiatriske institution Tinghøj i Egtved kæmper beboerne  med nogle livsvilkår, der er anderledes end gennemsnittets. Nogle forsøger at tøjle deres psykiske sygdom, nogle deres misbrug, andre begge dele. Der er etableret fire nye boliger og et stort fællesrum i den nye afdeling på Tinghøj.

Boligerne er 65 kvadratmeter store og indrettet med stue, soveværelse, eget bad og toilet samt et køkken. Byggeriet tilgodeser behovene hos de borgere, som kan have en udadreagerende eller selvskadende adfærd. Det ses blandt andet ved, at der er etableret to udgange i alle rum, der kan fungere som flugtveje for personalet, ligesom der er anvendt støjdæmpende materialer og et særligt state of the art anno 2019 døgnrytmelys, der blandt andet har en beroligende virkning og indflydelse på depression.

Tinghøj Egtved 1
Tinghøj Egtved 2

Styringen af lyset foregår via LIGHTCARE OS, som er et helt nyt udviklet og banebrydende software, med mulighed for at brugerne kan definere og individualisere lyset efter konkrete behov. Dette gør op med tidligere tiders lukkede systemer.

Installationen består af arkitektoniske påbyggede: BaseCare, spejlarmatur: Matric-D3 og sengelampe: Caleo-W4, alle med fulddynamisk døgnrytmelys og skræddersyede lysscenarier. LIGHTCARE var under processen med til at rådgive omkring hvilke scenarier og farvekombinationer, forskere rundt om i verden har fundet velegnet i psykiatrien, og hvad andre psykiatriske bosteder og hospitaler har fundet attraktive samt at forene det hele i unikke ønsker og behov.

Tinghøj Egtved 4

Det fuldautomatiske døgnrytmelys er forskervalideret og tilpasset medarbejdernes løbende feedback. Det inkluderer scenarier til afslapning i TV-stuen i en grønlig tone samt blåtfrit nattelys, så beboerne opretholder en stabil døgnrytme og søvnmønster, alt imens personalet stadig kan udføre deres aftens- og natlige opgaver.

Løsningen blev en kombination af CARE-MORE og CARE-COMPLETE indeholdende: Tunable White, røde, grønne og blå lysdioder som bl.a. kan lave belysningsscenarier varierende fra stearinlys til blå-himmel (1.200K-12.000K), terapi boost, beroligende sanse og Snoezel scenarier via de 16,7 mio. farvekombinationer. Det hele er pakket ind i et betjeningsvenligt touchskærms univers med mulighed for betjening og overstyring. Alt sammen udført i samarbejde med Vejle kommune, arkitektfirmaet Frost Larsen, Overgaard electric design, Lindpro elteknik og personalet på Tinghøj.

Tinghøj Egtved 5