VINTERDEPRESSION
Vinterdepression, Seasonal Affectiv Disorder (SAD) forårsages hovedsageligt af mangel på lys. Gennem musik, billeder, duft og lysterapi ”rejser” vi til et solrigt sted. Der er evidens for, at 15-20 minutters lysterapi, hvor vi booster produktionen af serotonin, er optimal for effektiv hjælp ved SAD-symptomer. »Man bliver vinterdeprimeret (SAD), fordi man får for lidt lys. Lys påvirker niveauet af stoffet serotonin i hjernen, og det er manglen på det stof, der ofte spiller en afgørende rolle, når man bliver deprimeret,« fortæller overlæge og ph.d. Klaus Martiny, Psykiatrisk Center København.
» Den umiddelbare forskel på almindelige depressioner og vinterdepressioner er selvfølgelig, at vinterdepressioner er årstidsafhængige. Derudover får vinterdeprimerede nogle atypiske symptomer i forhold til, hvad deprimerede mennesker almindeligvis oplever. Vinterdeprimerede bliver mere irritable, sover mere, får mere appetit og tager derfor også tit på. Det ser man ikke hos almindeligt deprimerede – tværtimod «
Selvom vi alle sammen har en mindre beholdning af serotonin om vinteren, bliver nogle mere påvirket end andre – hvilket skyldes kodningen i vores gener.
Erfaringsmæssigt ved vi, at lysterapi virker bedst mod vinterdepressioner. Men man bruger det også til almindelige/ikke sæsonprægede depressioner – både alene og i samspil med medicin.
FORELØBIGE OBSERVATIONER
Beboere finder hurtigere ro ved tankemylder, når de kommer til sanserummet
Øget interaktion mellem borger/patient og personale
Flere personalegrupper kan anvende akutrummet
Patienten/borgeren opnår naturlig søvn i sanserummet
Nedtrapning af konflikt-niveau
Reduktion af tvang (fysisk isolering)
Virker på tværs af sproglige og kulturelle barrierer
En ny måde at kommunikere med patienten/borgeren på