1 728px e1597378286235

SKOVLY PLEJECENTER, BRYRUP

FULDDYNAMISK DØGNRYTMELYS

Silkeborg kommune fik i 2018 tildelt midler fra SATS-puljen, midler som de valgte at bruge på sundhedsfremmende lys på demensafsnittet Skovly på Plejecenteret i Bryrup. Lokalleder Lisbeth Ninn Bøgeholdt, ansøgte om midlerne og siden blev lokalleder Tina Svaneborg og personalet inddraget i processen. Vi har leveret og installeret et døgnrytmelyst armatur i hvert af de 10 boliger på Skovly samt døgnrytmelys armaturer i gangarealerne.

Styringen af lyset foregår via Lightcare OS, som er et helt nyt udviklet og banebrydende software, med mulighed for at brugerne kan definere og individualisere lyset efter konkrete behov. Dette gør op med tidligere tiders lukkede systemer.

Installationen består af arkitektoniske påbyggede BaseCare lamper med fulddynamisk døgnrytmelys og skræddersyede lysscenarier. Lightcare var under processen med til at rådgive omkring hvilke scenarier og farvekombinationer, forskere rundt om i verden har fundet velegnet i demensafsnit, og hvad andre plejecentre har fundet attraktive samt at forene det hele i unikke ønsker og behov.

Det fuldautomatiske døgnrytmelys er forskervalideret og tilpasset medarbejdernes løbende feedback. Det inkluderer scenarier til afslapning i TV-stuen i en grønlig tone samt blåtfrit nattelys, så beboerne opretholder en stabil døgnrytme og søvnmønster, alt imens personalet stadig kan udføre deres aftens- og natlige opgaver.

Løsningen blev CARE-COMPLETE indeholdende: Tunable White, røde, grønne og blå lysdioder som bl.a. kan lave belysningsscenarier varierende fra stearinlys til blå-himmel (1.200K-12.000K), terapi boost, beroligende sanse og Snoezel scenarier via de 16,7 mio. farvekombinationer. Det hele er pakket ind i et betjeningsvenligt touchskærms univers med mulighed for betjening og overstyring via tryk flere steder i plejecentret. Alt sammen udført i samarbejde med Kragelund el og Lightcares serviceteknikere.

Aften- og natte belysningen har givet mindre nattevandring og mere ro på de ”skæve” tider hvor bemandingen er reduceret til et minimum.

 

 

Beboerne vågner og virker mere udhvilet
og fris end tidligere.

 

 

Lyset er generelt rart at opholde sig i. Desværre var bevillingen fra SATS-puljen ikke tilstrækkelig til at lave den fulde løsning, derfor håber vi på endnu en bevillig fra kommunen så vi får fuld udbyttet af investeringerne.

DIV

DIV