AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL

EFFEKTIV LYS PÅ SKOPISTUE

Brugerønsket Healthcare Lys på skopistue

På skopistuen i Hjerte-, Lunge- Karkirurgisk Operationsafsnit, Aarhus Universitets Hospital, er lyset i dag med til at gøre en forskel. De farvede Healthcare Lys-scenarier skaber bedre arbejdsvilkår for kirurger og sygeplejersker. Eksempelvis oplever kirurger mindre træthed, når de arbejder i det grønne, brugertilpassede og skånsomme skopilys.

Anæstesisygeplejersken har specielt gavn af den målrettede punktbelysning – fra lyset over lejet – der med høj farvegengivelse skaber optimale visuelle forhold ved overvågningen af patienten.

De samme forhold gør sig gældende langs vægge, hvor lyset synliggører sygeplejerskens arbejdsforhold og minimerer risikoen for fejl.

På afdelingen kan følgende specialudviklede Healthcare Lys-scenarier vælges fra Karl Storz touchskærmen og RFID touch-panelet, der anvendes når touchskærmen er slukket.

 

  • Skopilyset er overordnet grønt med fokus på den visuelle komfort for kirurgen. Lyset er som omtalt kombineret med et målrettet hvidt lys til anæstesisygeplejersken og orienteringslys for sygeplejersken.

  • Operationslyset er et koldt, hvidt lys med høj farvegengivelse til åben kirurgi, men anvendes også til stor hjælp i forbindelse med rengøring af stuen.

  • Ankomstlyset er et beroligende, varmt lys, der skaber tryghed og en behagelig stemning, under patientens ankomst og opvågning.

  • Tænd/sluk

Lysfunktionerne på skopistuen i Aarhus Universitetshospital er udviklet og implementeret i tæt samarbejde med kirurg og overlæge Henrik Vad og afdelingssygeplejerske Annette Johnsen. Installationen er udført i samarbejde med projektleder Morten K. Jensen, teknisk afdeling og Rene Jørgensen fra Karl Storz.

Lignende løsninger med brugertilpasset Healthcare Lys er under opførsel på 26 stuer på Det Nye Universitetshospital Skejby og er allerede implementeret i fem operationsstuer og Intensiv afsnittet på Regionshospitalet Silkeborg, Intensiv afsnittet på Odense Universitets Hospital og OUH Svendborg.